Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka

Kremówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 2268

Dodano:

Odsłon: 3653

Któż z nas jej nie uwielbia? ;)

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni (termoobieg). Rozwinąć jeden arkusz ciasta francuskiego, wyłożyć ja na blachę i nakłuć powierzchnię widelcem. Piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli mamy możliwość można upiec dwa ciasta naraz.

  2. Kiedy ciasto stygnie, można zabrać się za robienie masy kremowej. Zagotować ¾ mleka z cukrem. Następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. W oddzielny naczyniu wymieszać z pomocą miksera pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Jednolitą masę dodać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie postawić wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając – masa musi zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

  3. Utrzeć masło na puch. Dodawać po łyżce wystudzoną masę budyniową cały czas miksując. Powstałą masę wylać na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim upieczonym ciastem. Lekko docisnąć. Gotową kremówkę posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 04 grudnia 2018 Ciasto w piękne listki wyszło. Uwielbiam takie.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 grudnia 2018 No masz, taką kremówkę, to z chęcią biorę, pychotka :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń