Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka z malinami

Kremówka z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 4587

Dodano:

Odsłon: 1677

ciasto jest pyszne, pomimo kremu lekkie, niezbyt słodkie, można zrobić z malin świeżych lub mrożonych,

Składniki

  • biszkopt z 4 jajek,
  • krem: mleko 2 szkl
  • żółtka 2 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 1/2 szkl
  • masło 250 g
  • masa malinowa: maliny 1 l
  • galaretka malinowa 2 szt
  • śmietana kremówka 1/2 l
  • śmietan fix 2 szt
  • poncz: cukier
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy 1 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. 1 szkl mleka zagotować, mąki, żółtka, cukier i cukier waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem, wlać do gotującego mleka, ugotować budyń, wystudzić, wymieszać z masłem,
    2. z wody, cukru i soku z cytryny zrobić poncz, nasączyć biszkopt, wyłożyć krem,
    3. maliny i 700 ml wody gotować 7-10 minut, wylać na sitko, i teraz albo przecieramy owoce i ziarenka wyrzucamy (ja tak zrobiłam), lub odcedzamy sok, dopełniamy wodą do 700 ml, płyn należy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, jeśli maliny były bardzo kwaśne można dosłodzić do smaku, jeśli pozostawiliśmy maliny bez przecierania to dodajemy je teraz do galaretki, masę odstawić, kiedy zaczyna tężeć wylać na krem (ja między krem a maliny położyłam cienką bezę kokosową ale nie jest to konieczne, można położyć warstwę herbatników, lub maliny prosto na krem, jak kto woli),
    4. śmietanę schłodzić, ubić ze śmietan-fixem, wyłożyć na maliny, odstawić w chłone miejsce,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 września 2017 Malin "tony" w tym roku, więc i moja Asia robi podobne ciacho.
Pycha :)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń