Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo szybkie, nie drogie ,proste w przygotowaniu ciasto pod nazwą kremówki wzbogacone o świeże truskawki. Ciasto bardzo smaczne i szybko znika z talerza. Przepis wzięłam ze starego zeszytu mojej babci.
blaszka
Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy.
Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnego mleka dodajemy mąkę, cukier, jajko oraz miękkie masło lub margarynę.
Wszystko miksujemy na gładką masę.
Masę wstawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie jednolita i stanie się gęsta
( musi mieć konsystencję gęstego budyniu).
Masę studzimy.
Blaszkę wielkości 23/30 cm wykładamy krakersami ,nakładamy wystudzoną masę, rozsmarowujemy masę po całej powierzchni.
Do masy wkładamy oczyszczone ze szypułek, umyte i osuszone truskawki (duże kroimy na połówki), ponownie masę rozsmarowujemy tak aby pozakrywać truskawki.
Nakładamy ponownie krakersy, górę krakersów posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
pyszny, lekki obiad lub podwieczorek mmm uwielbiam truskawki :-)
Odsłon: 16182
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 56
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 120
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 56
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 120
Składniki
Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnego mleka dodajemy mąkę, cukier, jajko oraz miękkie masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masę wstawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie jednolita i stanie się gęsta ( musi mieć konsystencję gęstego budyniu). Masę studzimy. Blaszkę wielkości 23/30 cm wykładamy krakersami ,nakładamy wystudzoną masę, rozsmarowujemy masę po całej powierzchni. Do masy wkładamy oczyszczone ze szypułek, umyte i osuszone truskawki (duże kroimy na połówki), ponownie masę rozsmarowujemy tak aby pozakrywać truskawki. Nakładamy ponownie krakersy, górę krakersów posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przepisy Desery
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 101
Placki z serka waniliowego
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 150