Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser w pucharkach ze śmietanki i ricotty z dodatkiem malin i biszkoptów w kawie. Wygląda i smakuje wyśmienicie - sprawdzi się do kawy i na większe okazje.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Porcjami dodajemy ricottę, cały czas ubijając. Maliny. Możemy użyć malin mrożonych. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dosładzamy do smaku. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i nadmiar wody odparuje. Owoce powinny być dość gęste. Studzimy. Biszkopty. Espresso schładzamy do temperatury pokojowej, opcjonalnie mieszamy z rumem. Wlewamy do głębokiego talerza. Biszkopty będziemy moczyć na bieżąco, aby się nie rozpadły. Deser. Szykujemy 6 pucharków. Do każdego nakładamy po trochę kremu. Biszkopty łamiemy na pół, moczymy w kawie, układamy po 2 połówkach biszkoptów w każdym pucharku. Na to układamy maliny, znów krem, znów biszkopty. Na górze układamy resztkę kremu i bezy. Ja do każdego dałam po 3 całe bezy i 1 pokruszoną. Deser podajemy po schłodzeniu.