Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowy serniczek kolorowy i pachnący"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1034
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1034
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, po kilka łyżek dodawaj twaróg, cały czas ucierając. Do masy dodaj proszek budyniowy i mąkę pszenną. Dokładnie wszystko wymieszaj. Pokrojone masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia. Do masy serowej dokładnie wmieszaj letnie rozpuszczone masło.
1/2 kg truskawek pokrój w kawałki, włóż do garnka, dodaj 3 łyżki cukru, chwilkę podduś, mieszając. Gdy przestygną, zmiksuj je. Trzy łyżki odłóż.
Masę serową podziel na pół. Jedną część niedokładnie wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Połowę delikatnie wymieszaj z masą serowo-truskawkową, drugą połowę z masą serową. Dookoła brzegów natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy rozłóż masę serową, a na środku serowo-truskawkową. Piecz w 175°C około 55 minut.
Kremówkę z cukrem pudrem ubij i rozsmaruj ją na wystudzonym cieście. Na środek wylej zmiksowane truskawki i trzonkiem łyżki lub wykałaczką zrób na powierzchni esy-floresy. 7 Pokrój sernik w trójkąty i udekoruj porcje pokrojonymi truskawkami według uznania.
ok. 95 minut, Porcja 310 kcal , Koszt porcji ok. 1,70 zł, Przepis na 16 porcjiŹródło: Kobieta i życie