Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie

Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 1225

Bezglutenowy sernik na spodzie z migdałów. Także mogą go jeść osoby na diecie. Jest on mocno owocowy. Wszystkie kulki i polewa w serniku zrobione z musu z owoców.

Składniki

  • spód: 160 g migdałów bez skórki
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • kropki morelowe: 30 dkg moreli
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kropki truskawkowe: 30 dkg truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kropki jagodowe: 40 dkg jagód
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sernik: 1 kg twarogu
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka zielona u mnie gruszkowa może być żółta
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • polewa malinowa: 150 g malin
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • dekoracja: borówki, maliny, morele, truskawki, migdały płatki ,mięta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kremowy sernik w kropki na migdałowym spodzie

Przygotowanie

  1. Spód migdałowy:

    Migdały rozdrabniam blenderem, dodaję mąkę migdałową, puder, masło roztopione i mieszam. Dno formy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę, dociskam palcami. Piekę 15 minut aż się zrumieni w nagrzanym piekarniku temp 18 stopni

  2. Kropki morelowe:

    Morele kroję na kawałki, przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję cukier i gotuje na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do gorącego musu morelowego i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.

  3. Kropki truskawkowe:

    Obrane truskawki miksuję blenderem, dodaje cukier. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję do truskawek. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.

  4. Kropki jagodowe:

    Jagody przekładam do garnka, dodaję cukier, wodę i gotuję aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach wody zimnej i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do jagód. 1/3 musu odkładam. Pozostały jak przestygnie za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu. Wszystkie woreczki wstawiam na noc albo na 5 godzin do lodówki. Jak stężeją przycinam boki woreczków i wyjmuje kulki owocowe.

  5. Sernik:

    Do miski przekładam śmietanę kremówkę i ubijam mikserem, dodaję ser, mleko, cukier i dalej mieszam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wody gorącej. Do letniej dodaję kilka łyżek sera i hartuje. Wlewam do pozostałego sera i mieszam mikserem.

  6. Polewa malinowa:

    Maliny przekładam do garnka, i gotuję aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, rozpuszczam w mikrofali i wlewam do malin, studzę.Jak lekko zacznie tężeć polewam nią sernik

  7. Wykonanie:

    1/4 masy serowej mieszam z odłożonym musem jagodowym i wylewam na spód migdałowy podpieczony. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na nim wykładam 1/4 masy serowej, wciskam w nią kulki jagodowe, znowu masa serowa 1/4,kulki truskawkowe wciskam, i kolejna masa serowa, kulki morelowe i przykrywam ostatnią warstwą sera. Wstawiam do lodówki na noc.

    Sernik dekoruje polewą, owocami, migdałami, miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń