Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy sernik z truskawkową pianką na kolorowym cieście-sernik wiosenny

Kremowy sernik z truskawkową pianką na kolorowym cieście-sernik wiosenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5876

Dodano:

Odsłon: 2313

Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało.

Składniki

  • Przepis na dużą blaszkę ok 35x25cm
  • CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
  • -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -3 łyżeczki kisielu truskawkowego -1,5 łyżeczki kakao
  • MASA SEROWA GOTOWANA -1 kg sera z wiaderka -4 jajka -1 szkl cukru -200ml mleka
  • -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -200g masła
  • MASA SEROWA TRUSKAWKOWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru -400g truskawek (u mnie mrożone)
  • -1 galaretka truskawkowa -200ml wrzątku -1 łyżka żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

    CIASTO

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. następnie dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy. Dodajemy olej oraz wodę i ponownie miksujemy.
    Powstałą masę dzielimy na 3 mniej więcej równe części.Do jednej dodajemy kakao-miksujemy.
    Do drugiej kisiel i barwnik spożywczy (barwnik można pominąć, jednak daje on ładny intensywny kolor)
    miksujemy.

    Trzecia część zostaje jasna.

  2. Łyżką wykładamy ciasto naprzemiennie do blaszki, tak by powstała kolorowa mozaika.
    Wyrównujemy i pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni (ok 20 -25 minut)

    Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy.
    Ostudzone polecam naponczować herbatą.

  3. KREMOWA MASA SEROWA

    Jest to masa serowa gotowana, jednak po wystudzeniu, ma niesamowicie kremową i gładką konsystencję, nie jest "budyniowata".

    Do garnka dajemy masło i cukier-stawiamy na ogniu-rozpuszczamy, mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jajka-mieszamy dokładnie.
    Dodajemy ser z wiaderka-mieszamy.W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami,wlewamy je do masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką.

  4. Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto.Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.

  5. PIANKA TRUSKAWKOWA

    Galaretkę zalewamy 200ml wrzątku, dodajemy żelatynę mieszamy i studzimy.
    Truskawki blendujemy na mus.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mus truskawkowy.
    Dodajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy.


  6. Powstałą masę wylewamy na stężałą masę serową, ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Można je dowolnie udekorować np czekoladą czy ozdobami cukrowymi.

  7. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo ładne, a smakuje rewelacyjnie.
    Jest to zdecydowanie jedno z moich TOP ciast :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń