Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 557
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 247
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 112
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 81
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12781
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 557
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 247
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 112
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 81
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12781
Składniki
Masło przełożyć do garnka, wlać miód, roztopić i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier puder i sodę. Zrobić kopczyk, następnie dołeczek, do którego wybić jajka. Wymieszać i posiekać nożem. Ponownie zrobić kopczyk i dołeczek. Wlać wystudzone masło z miodem. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto.
Uformować wałek, podzielić na trzy równe części i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnych foremek i upiec na złoty kolor (ok. 15 minut w temp. 180 st. C).
Mleko wlać do garnka, zagotować. Uperfumować cukrem waniliowym. Wsypać grysik. Wymieszać i ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Masło przełożyć do miski, spienić robotem. Gdy zbieleje, stopniowo dodać cukier puder. Utrzeć. Porcjami dodać zimny grysik. Zmiksować. Wrzucić zmielone orzechy (trochę zostawić do dekoracji). Wlać kieliszek spirytusu. Dokładnie zmiksować.
Na pierwszy placek nałożyć połowę masy. Rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Nałożyć resztę masy. Przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Masę, która wypłynęła, rozsmarować, po czym przykleić do niej mielone orzechy włoskie. Placek wstawić do lodówki.
Do garnka wlać mleko. Postawić na kuchence. Wsypać cukier. Dodać masło. Wymieszać. Dodać kakao. Wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Przestudzoną polewę wylać na placek. Rozsmarować. Udekorować połówkami orzechów włoskich, np. przyklejając je do brzegów ciasta.