Do góry

Desery Przepis na:

Królewicz

Królewicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 7140

Placek przekładany masą grysikową.

Składniki

  • 650 g - mąki
  • 200 g - masła
  • 4 łyżki - miodu
  • 1½ szklanki - cukru pudru
  • 2 łyżeczki - sody oczyszczonej
  • 3 - jajka
  • MASA
  • 1 l - mleka
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 6 łyżek - grysiku
  • 250 g - masła
  • 200 g - cukru pudru
  • 200 g - orzechów włoskich
  • kieliszek spirytusu
  • POLEWA
  • 85 ml - mleka
  • 1 szklanka - cukru
  • 1½ łyżki - masła
  • 1½ łyżki - kakao
  • połówki orzechów włoskich do przybrania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Królewicz

Przygotowanie

  1. Masło przełożyć do garnka, wlać miód, roztopić i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

  2. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier puder i sodę. Zrobić kopczyk, następnie dołeczek, do którego wybić jajka. Wymieszać i posiekać nożem. Ponownie zrobić kopczyk i dołeczek. Wlać wystudzone masło z miodem. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto.

  3. Uformować wałek, podzielić na trzy równe części i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnych foremek i upiec na złoty kolor (ok. 15 minut w temp. 180 st. C).

  4. Mleko wlać do garnka, zagotować. Uperfumować cukrem waniliowym. Wsypać grysik. Wymieszać i ugotować. Odstawić do wystudzenia.

  5. Masło przełożyć do miski, spienić robotem. Gdy zbieleje, stopniowo dodać cukier puder. Utrzeć. Porcjami dodać zimny grysik. Zmiksować. Wrzucić zmielone orzechy (trochę zostawić do dekoracji). Wlać kieliszek spirytusu. Dokładnie zmiksować.

  6. Na pierwszy placek nałożyć połowę masy. Rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Nałożyć resztę masy. Przykryć trzecim plackiem, docisnąć. Masę, która wypłynęła, rozsmarować, po czym przykleić do niej mielone orzechy włoskie. Placek wstawić do lodówki.

  7. Do garnka wlać mleko. Postawić na kuchence. Wsypać cukier. Dodać masło. Wymieszać. Dodać kakao. Wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.

  8. Przestudzoną polewę wylać na placek. Rozsmarować. Udekorować połówkami orzechów włoskich, np. przyklejając je do brzegów ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń