Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni najlepiej smakują lody. I nie mam tu na myśli takich byle jakich lodów ;). Lody królewskie są takie delikatne, aksamitne i pełne smaku. Ponieważ podstawowym składnikiem jest śmietanka 30%, lody nie zbrylają się i nie czuć w nich kryształków zamarzniętej wody. Sposób przygotowania lodów królewskich jest banalnie prosty, każdy może je zrobić. Ciekawe jest również to, że do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka do mieszania lodów. Wystarczy zwykły mikser do ubicia śmietanki, białka i żółtek a potem już tylko zwykła łyżka.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28612
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9011
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 751
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28612
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9011
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 751
Składniki
Jak zrobić pyszne lody bez maszynki Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek pamiętając, że potrzebne nam są tylko trzy białka! Ubijamy śmietanę. W osobnych miskach ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, oraz żółtka z cukrami na białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy ciągle delikatnie mieszając pianę z białek, ubitą śmietanę i olejek waniliowy. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia- może być szklane lub plastikowe- i wkładamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy łyżką, ponieważ masa z żółtek ma tendencję do opadania - a my chcemy aby nasze lody miały jednakową konsystencję i wspaniały smak :) Po wymieszaniu masy, wkładamy jeszcze ją do zamrażalki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić sos czekoladowy W garnuszku mleko mieszamy z kakao, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier energicznie mieszając aby się rozpuścił. Studzimy. Gotowym, schłodzonym sosem czekoladowym polewamy lody. Smacznego!