Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni najlepiej smakują lody. I nie mam tu na myśli takich byle jakich lodów ;). Lody królewskie są takie delikatne, aksamitne i pełne smaku. Ponieważ podstawowym składnikiem jest śmietanka 30%, lody nie zbrylają się i nie czuć w nich kryształków zamarzniętej wody. Sposób przygotowania lodów królewskich jest banalnie prosty, każdy może je zrobić. Ciekawe jest również to, że do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka do mieszania lodów. Wystarczy zwykły mikser do ubicia śmietanki, białka i żółtek a potem już tylko zwykła łyżka.
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 361
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54789
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2974
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 619
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 639
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 361
Sernik rosyjski to bardzo puszysty sernik w którym do masy serowej dodaje się...
Odsłon: 54789
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2974
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 619
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 639
Składniki
Jak zrobić pyszne lody bez maszynki Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek pamiętając, że potrzebne nam są tylko trzy białka! Ubijamy śmietanę. W osobnych miskach ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, oraz żółtka z cukrami na białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy ciągle delikatnie mieszając pianę z białek, ubitą śmietanę i olejek waniliowy. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia- może być szklane lub plastikowe- i wkładamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy łyżką, ponieważ masa z żółtek ma tendencję do opadania - a my chcemy aby nasze lody miały jednakową konsystencję i wspaniały smak :) Po wymieszaniu masy, wkładamy jeszcze ją do zamrażalki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić sos czekoladowy W garnuszku mleko mieszamy z kakao, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier energicznie mieszając aby się rozpuścił. Studzimy. Gotowym, schłodzonym sosem czekoladowym polewamy lody. Smacznego!