Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni najlepiej smakują lody. I nie mam tu na myśli takich byle jakich lodów ;). Lody królewskie są takie delikatne, aksamitne i pełne smaku. Ponieważ podstawowym składnikiem jest śmietanka 30%, lody nie zbrylają się i nie czuć w nich kryształków zamarzniętej wody. Sposób przygotowania lodów królewskich jest banalnie prosty, każdy może je zrobić. Ciekawe jest również to, że do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka do mieszania lodów. Wystarczy zwykły mikser do ubicia śmietanki, białka i żółtek a potem już tylko zwykła łyżka.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 762
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22799
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15210
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4910
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45759
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 762
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22799
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15210
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4910
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45759
Składniki
Jak zrobić pyszne lody bez maszynki Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek pamiętając, że potrzebne nam są tylko trzy białka! Ubijamy śmietanę. W osobnych miskach ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, oraz żółtka z cukrami na białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy ciągle delikatnie mieszając pianę z białek, ubitą śmietanę i olejek waniliowy. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia- może być szklane lub plastikowe- i wkładamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy łyżką, ponieważ masa z żółtek ma tendencję do opadania - a my chcemy aby nasze lody miały jednakową konsystencję i wspaniały smak :) Po wymieszaniu masy, wkładamy jeszcze ją do zamrażalki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić sos czekoladowy W garnuszku mleko mieszamy z kakao, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier energicznie mieszając aby się rozpuścił. Studzimy. Gotowym, schłodzonym sosem czekoladowym polewamy lody. Smacznego!