Do góry

Desery Przepis na:

Królewskie lody waniliowe z sosem czekoladowym bez maszynki

Królewskie lody waniliowe z sosem czekoladowym bez maszynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1958

Dodano:

Odsłon: 12306

W upalne dni najlepiej smakują lody. I nie mam tu na myśli takich byle jakich lodów ;). Lody królewskie są takie delikatne, aksamitne i pełne smaku. Ponieważ podstawowym składnikiem jest śmietanka 30%, lody nie zbrylają się i nie czuć w nich kryształków zamarzniętej wody. Sposób przygotowania lodów królewskich jest banalnie prosty, każdy może je zrobić. Ciekawe jest również to, że do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka do mieszania lodów. Wystarczy zwykły mikser do ubicia śmietanki, białka i żółtek a potem już tylko zwykła łyżka.

Składniki

  • składniki na lody 280 ml śmietany 30% 100 g drobnego cukru 1/3 buteleczki olejku waniliowego 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 białka 5 żółtek 1 szczypta soli
  • składniki na sos czekoladowy 4 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki cukru 6 łyżek tłustego mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jak zrobić pyszne lody bez maszynki

    Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek pamiętając, że potrzebne nam są tylko trzy białka! Ubijamy śmietanę. W osobnych miskach ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, oraz żółtka z cukrami na białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy ciągle delikatnie mieszając pianę z białek, ubitą śmietanę i olejek waniliowy. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia- może być szklane lub plastikowe- i wkładamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy łyżką, ponieważ masa z żółtek ma tendencję do opadania - a my chcemy aby nasze lody miały jednakową konsystencję i wspaniały smak :) Po wymieszaniu masy, wkładamy jeszcze ją do zamrażalki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.

  2. Jak zrobić sos czekoladowy
    W garnuszku mleko mieszamy z kakao, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier energicznie mieszając aby się rozpuścił. Studzimy.
    Gotowym, schłodzonym sosem czekoladowym polewamy lody.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Addik 06 lipca 2016 Mówicie jaja umyć ,ale ile tych jajek nic nie ma na ten temat ;) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 05 lipca 2016 Właśnie szukam idealnego przepisu na domowe lody. Muszę wypróbować Twój :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń