Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni najlepiej smakują lody. I nie mam tu na myśli takich byle jakich lodów ;). Lody królewskie są takie delikatne, aksamitne i pełne smaku. Ponieważ podstawowym składnikiem jest śmietanka 30%, lody nie zbrylają się i nie czuć w nich kryształków zamarzniętej wody. Sposób przygotowania lodów królewskich jest banalnie prosty, każdy może je zrobić. Ciekawe jest również to, że do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka do mieszania lodów. Wystarczy zwykły mikser do ubicia śmietanki, białka i żółtek a potem już tylko zwykła łyżka.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3455
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1168
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4176
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3455
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1168
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4176
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 354
Składniki
Jak zrobić pyszne lody bez maszynki Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek pamiętając, że potrzebne nam są tylko trzy białka! Ubijamy śmietanę. W osobnych miskach ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, oraz żółtka z cukrami na białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy ciągle delikatnie mieszając pianę z białek, ubitą śmietanę i olejek waniliowy. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia- może być szklane lub plastikowe- i wkładamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy łyżką, ponieważ masa z żółtek ma tendencję do opadania - a my chcemy aby nasze lody miały jednakową konsystencję i wspaniały smak :) Po wymieszaniu masy, wkładamy jeszcze ją do zamrażalki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić sos czekoladowy W garnuszku mleko mieszamy z kakao, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier energicznie mieszając aby się rozpuścił. Studzimy. Gotowym, schłodzonym sosem czekoladowym polewamy lody. Smacznego!