Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny świąteczny przepis, czyli krówka na biszkopcie. Ciasto idealne na święta i na spotkania rodzinne. Miękki biszkopt, krem budyniowy i polewa - pyszotka!
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 213
Składniki
1 szklanka = 250 ml Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać miód i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na blachę (25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Do jednej szklanki mleka dodać mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać wymieszane z mlekiem mąki i gotować tak długo, aż powstanie gęsty budyń. Masę budyniową ostudzić a następnie zmiksować z miękką margaryną na jasną i puszystą masę. Pod koniec można dodać olejek waniliowy. Herbatę sparzyć i ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem i znowu nasączyć.
Do garnka wlać mleko, wsypać żelatynę, podgrzać mleko i wyłączyć palnik. Mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodać masę kajmakową, ogrzać masę i mieszać do połączenia się składników. Masę lekko ostudzić, wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Na koniec ciasto posypać posiekanymi orzechami lub pistacjami. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!