Do góry

Desery Przepis na:

Krówki

Krówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10772

Dodano:

Odsłon: 9919

Przepyszne krówki, ciągutki, mordoklejki :-)

Składniki

  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka 53 dag (400ml)
  • cukier 1/4 szkl.
  • masło 8 dag
  • aromat śmietankowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krówki

Przygotowanie

  1. Na patelni teflonowej umieścić wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.

  2. Gdy masa będzie coraz bardziej gęsta (u mnie około 15 minut), zdjąć patelnię z ognia i mieszać energicznie ok. 5 minut.

  3. Wyraźnie gęstą masę przelać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wystudzić ok. 1 godz. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. Wyjąć

  4. i pokroić na małe kawałki.

  5. Im dłużej krówki gotowane, a później mieszane tym są bardziej kruche. Gotowe krówki przechowywać w szczelnym pojemniku ok. 2 tygodni (o ile tyle u kogoś wytrzymają :-) ), najlepiej w lodówce.

    Smacznego :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń