Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacje dawno nie były tak modne, jak dziś. Swoją popularność zawdzięczają dubajskiej czekoladzie. Świetnie sprawdzają się także w innego typu słodyczach. Co powiesz na domowe krówki pistacjowe? Koniecznie użyj do ich przygotowania dobrej jakości pasty pistacjowej (ze 100% pistacji). Możesz zrobić ją samodzielnie!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 339
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 50
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 98
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 154
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17116
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 339
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 50
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 98
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 154
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17116
Składniki
Obierz pistacje z łupin. Zalej na kilka minut wrzątkiem – dzięki temu z łatwością pozbędziesz się fioletowych skórek (wystarczy, że potrzesz pistacje przez ściereczkę). Połowę tak przygotowanych pistacji upraż w piekarniku (przez 10 minut w 160°C). Drugą część posiekaj.
Przestudź uprażone pistacje i zmiel w malakserze. Może to potrwać nawet 10 minut, więc co pewien czas rób przerwy, by nie przegrzać orzechów. Miel do czasu, aż wytrąci się z nich tłuszcz i uzyskają konsystencję pasty
Umieść w garnku mleko, cukier i pastę pistacjową. Zagotuj. Cały czas mieszaj masę, gotując na palniku o średniej mocy. Kiedy znacznie zgęstnieje, zdejmij z palnika. Ucieraj jeszcze przez kilka minut (ręcznie lub mikserem).
Połącz masę krówkową z około połową posiekanych pistacji. Przelej do wyłożonej folią spożywczą formy – takiej, by masa stworzyła warstwę o grubości około 2 cm. Posyp równomiernie z wierzchu resztą pistacji. Odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż masa całkowicie stężeje. Wówczas pokrój ją w kostkę.