Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta a la "ciasto Milionera"

Krucha tarta a la ciasto Milionera

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 2074

Krucha kakaowa tarta, z kajmakiem, orzechami i czekoladą..

Składniki

  • 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 70g margaryny, 2 łyżki kakao,
  • 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 400g masy kajmakowej,
  • 2 x 100g czekolady - gorzka i mleczna, 100g orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krucha tarta a la "ciasto Milionera"

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, puder i proszek - mieszamy.
    Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę i jajko - zagniatamy ciasto.
    Kule ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.

    Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na cienkie.
    Formę do tarty delikatnie natłuszczamy.
    Ciasto nawijamy na wałek, następnie rozwijamy je na foremce.
    Dociskamy do dna i boków, pozbywamy się nadmiaru ciasta.
    Tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i posypujemy ryżem -
    żeby nie urosło.
    Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni,
    po tym czasie zdejmujemy folię, i pieczemy jeszcze jakieś 10 minut.

    Gdy tarta ostygnie, nakładamy na nią masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy.

    Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej.
    Dodajemy masło - cały czas mieszamy by się nie przypaliła!

    Orzechy drobno siekamy lub rozgniatamy tłuczkiem
    i wysypujemy je na kajmak.
    Następnie wylewamy czekoladę -
    łyżeczką wyrównujemy, by cała warstwa była zakryta.

    Tartę wkładamy do lodówki.

    Można ozdobić bitą śmietaną, czekoladowymi dekoracjami, orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń