Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy ciasta z owocami ,a już z jabłkami to w ogóle :P ta propozycja z pewnością Wam się spodoba.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4917
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1077
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4917
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1077
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski ,siekamy z zimnym masłem i żółtkiem. Ręką zagniatamy na gładką masę dodając odrobinę zimnego mleka. Ciasto cienko rozwałkowujemy (najlepiej na folii ,będzie nam łatwiej przełożyć do formy) ,przekładamy do formy ,nakłuwamy widelcem ,przykrywamy folią aluminiową ,wysypujemy na nią fasolę i zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto wyciągamy.
Podczas zapiekania ciasta jabłka obieramy ,przekrawamy na pół ,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 2 mm plasterki. Tak pokrojone owoce przekładamy na ciasto ,układamy je na tzw zakładkę. Śmietankę ,jajka ,mąkę ,cukier i cynamon miksujemy i wylewamy na jabłka. Tarte pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Następnie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (by masa budyniowa się związała).