Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą.

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 592

Zapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • 20 dag masy krówkowej kajmak
  • 10 dag polewy i dekoracji białej
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.

  2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem.

  3. Układamy na blasze.

  4. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy.

  5. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy i dekorujemy babeczki. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

  6. Gotowe babeczki podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi około 34 babeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń