Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z kremem i truskawkami

Kruche babeczki z kremem i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 5876

Dodano:

Odsłon: 1797

sezon na truskawki zaczął się na dobre, dlatego dziś zapraszam na pyszne i proste kruche babeczki z kremem i truskawkami

Składniki

  • KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 żółtka
  • -3/4 szkl cukru -250g masła lub margaryny
  • CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko
  • -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa
  • -400 ml wrzątku -300g truskawek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.
    Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy koła, i wylepiamy foremkę.
    Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni. Studzimy.

  2. KREM

    Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier,żółtka i mieszamy trzepaczką, następnie stawiamy na gazie i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
    W misce ucieramy miękkie masło lub margarynę i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
    I krem gotowy :)

  3. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim babeczki.

  4. Następnie truskawki kroimy, układamy na kremie.

  5. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, wstawiamy do lodówki, gdy będzie lekko tężejąca dekorujemy nią babeczki.Możemy jeszcze zrobić rozetki z kremu na każdej babeczce.
    Babeczki przechowujemy w lodówce :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń