Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki, lekki krem i konfitura z wiśni....
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 54
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2265
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 263
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1611
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 54
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2265
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 263
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1611
Składniki
Z mąki, miękkiego masła, cukru pudru i dwóch żółtek zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na 30minut do lodówki. Pół łyżki masła roztopić i pędzelkiem wysmarować foremki ( ja podczas wypieku babeczek posmarowałam je tylko raz ) Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4mm. Wycinać szklanką kółka i wylepiać nim foremki. Nakłuć widelcem spód babeczki. Można na ciasto w foremce wyłożyć folię i wysypać suchego grochu lub fasoli. Ja ten zabieg ominęłam i babeczki w sumie też wyszły:-)) Pieczemy je w 180stopniach 15minut. Muszą się ładnie zrumienić. Lekko przestudzone delikatnie wyciągamy i pieczemy następne aż do momentu kiedy zużyjemy całe ciasto. Około 18 babeczek.
Krem:-)) Śmietanę kremówkę ubijamy z 3łyżkami cukru pudru aż osiągnie konsystencję bitej śmietany. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone ubijając krem na wolnych obrotach. Ostudzone babeczki wypełniamy kremem a na wierzch dajemy po pół łyżeczki konfitury lub jeżeli ktoś woli więcej lub owoce z puszki lub świeże owoce. Tu panuje pełna dowolność:-)) Można wypełnić je np: tężejącą galaretką z dodatkiem owoców. Budyń też się sprawdzi:-))