Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 299
Dodano: 31.05.2018
Odsłon: 438
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Spody- Masło topimy, jajko delikatnie roztrzepujemy. Do miksera kielichowego lub siekacza wsypujemy połamane herbatniki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Powstałą masą wylepiamy foremki na tartaletki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok 10 minut. Po tym czasie studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy.
Nadzienie malinowe- Maliny myjemy i osuszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, lekko studzimy i miksujemy z owocami. Tężejącą nakładamy na tartaletki. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Beza włoska- W odmierzonej ilości wody topimy cukier (pozostawiamy 1 łyżkę). Bez mieszania gotujemy syrop ok 8 minut- do temperatury 120⁰C. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego sprawdzamy czy jest dobry metodą „nitki”. Przestudzoną kroplę syropu próbujemy rozciągnąć między kciukiem, a palcem wskazującym. Jeśli się przerywa, to znaczy że jeszcze chwilę powinniśmy pogotować. W tym czasie ubijamy białko, pod koniec dodajemy pozostałą łyżkę cukru, a do ubitego już malutkim strumyczkiem wlewamy syrop cały czas ubijając pianę na najwyższych obrotach aż do przestudzenia (trwa to ok 10minut).
Przekładamy do worka cukierniczego z tylką „gwiazdka” i wyciskamy na każdej babeczce dookoła. Opalamy palnikiem, a środek dekorujemy malinami i liśćmi mięty.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

basiliana 01 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Wyglądają apetycznie i wykwintnie.1 Kto głosował? | Odpowiedz