Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z serowym kremem i malinami

Kruche babeczki z serowym kremem i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1948

Dodano:

Odsłon: 6351

Kiedy nadchodzi czas na wyprawę marketową w celu uskutecznienia większych zakupów (zazwyczaj odwlekam tę podróż, jak najdłużej mogę), lubię zatrzymywać się na dziale z nabiałem i pogapić się przez chwilę na serki, twarożki, jogurty, masła... Cóż, każdy ma jakieś dziwne przyzwyczajenia. W tym tygodniu w oko wpadł mi serek twarożkowy Almette o smaku owoców leśnych, a dokładniej: maliny i jagody. Postanowiłam wykorzystać go do przygotowania wiosennego, lekkiego kremu. Smak ma subtelny, nie jest słodki, a owoce są wyraźnie wyczuwalne. Krem wyszedł pierwszorzędnie! Myślę, że można go także z powodzeniem wykorzystać do przełożenia tortu, wypełnienia rolady, czy stworzyć na jego bazie sernik na zimno. Jest puszysty, lekki, idealny na wiosnę.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 340g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
  • krem:
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g sera mascarpone
  • 300g twarożkowego serka almette o smaku malina/jagoda (2 opakowania)
  • dodatkowo:
  • ok. 100g malin
  • tabliczka dowolnej czekolady (u mnie czekolada nadziewana, poziomkowa)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. KRUCHE CIASTO
    Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.

  2. KREM
    Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem kremu. Najpierw ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno, a następnie w trzech partiach dodajemy ser mascarpone, za każdym razem miksując do ładnego połączenia się mas. Podobnie postępujemy z serkiem almette. Powstały krem powinien być gęsty, twarożkowy i jednolity.

  3. Gotowym kremem wypełniamy kruche babeczkowe spody (można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką), a całość wieńczymy kostkami wybranej przez siebie czekolady oraz świeżymi malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń