Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciacho z jagodami – pyszne i słodziutkie

Przepis dnia 2021-08-01
Kruche ciacho z jagodami – pyszne i słodziutkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 90702

Dodano:

Odsłon: 8991

Witam serdecznie, jagódek w lesie dużo, więc dzisiaj propozycja na pyszne ciacho z jagodami na kruchym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • Blaszka o wymiarach 34 cm x 24 cm
  • na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
  • 200 g masła (lekko schłodzonego)
  • 50 g cukru pudru (około 5-6 łyżek)
  • 4 żółtka (jajka rozmiar L)
  • 3 łyżki śmietany (użyłam 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • na warstwę serową: 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 60 g cukru pudru (około 6 łyżek)
  • 4 białka, kilka kropli aromatu śmietankowego
  • owoce: 3 szklanki 250 ml jagód (mogą być inne owoce)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru pudru
  • kruszonka: 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • 2 ½ łyżki cukru kryształ
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciacho z jagodami – pyszne i słodziutkie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:
    Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.

    Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.

    Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, wkładam do woreczka i do lodówki na około 30 minut.

  2. Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:
    Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
    Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno.
    Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika.

  3. Kruszonkę przygotowuję w momencie gdy podpiekam ciasto:
    Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki, następnie przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

  4. Przygotowanie sera:
    Białko ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miski przekłam ser, dodaję cukier puder, kilka kropli aromatu i rozdrabniam mikserem. Następnie dodaję ubitą pianę i jeszcze przez chwilę miksuję.
    Tak przygotowany ser wykładam na podpieczone ciasto i równo rozprowadzam.

    Jagody przekłam do miski, a cukier puder i mąkę ziemniaczaną na sitko i oprószam jagody. Jagody wykładam na ser i posypuję kruszonką. Tak przygotowane ciasto piekę.

  5. Pieczenie:
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
    Upieczone wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 10-15 minut, tak żeby zastygł sok.
    Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

    Kruche ciacho z jagodami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń