Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne . Polecam
foremka na tarte lub naczynie żaroodporne, miska, folia spożywcza, sitko, nóż , ręcznik papierowy,
Przepis dnia
Prażuchy to gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej którą dodaje się pod...
Odsłon: 17129
Bardzo puszyste i smaczne kopytka. Dzisiejszy podobiadek moich wnuczek. Można...
Odsłon: 4648
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były ja...
Odsłon: 422
To sposób mojej mamy na przetwarzanie szczawiu na zimę. Prosty, nie wymagając...
Odsłon: 317
Polecam.
Odsłon: 374
Przepis dnia
Prażuchy to gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej którą dodaje się pod...
Odsłon: 17129
Bardzo puszyste i smaczne kopytka. Dzisiejszy podobiadek moich wnuczek. Można...
Odsłon: 4648
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były ja...
Odsłon: 422
To sposób mojej mamy na przetwarzanie szczawiu na zimę. Prosty, nie wymagając...
Odsłon: 317
Polecam.
Odsłon: 374
Składniki
Czas przygotowania 15 minut+ czas chłodzenia + czas pieczenia Średniej wielkości foremka na tarte lub naczynie żaroodporne. Składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ciasto gładkie i jednolite. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. W między czasie truskawki oczyszczamy z szypułek, płuczemy i osuszamy na sitku lub ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w ćwiartki lub jeszcze na mniejsze kawałki. Naczynie na tarte smarujemy tłuszczem , obsypujemy mąką kukurydzianą, wykładamy 1/3 części ciasta rozkładając po całej powierzchni naczynia. Na cieście rozkładamy przygotowane , osuszone truskawki, posypujemy pozostałym ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 50 minut. Smacznego
Ciasto po upieczeniu i rozkrojeniu.
Ciasto gotowe do podania.