Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne . Polecam
foremka na tarte lub naczynie żaroodporne, miska, folia spożywcza, sitko, nóż , ręcznik papierowy,
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 352
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 190
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 210
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 288
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 42
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 352
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 190
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 210
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 288
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 42
Składniki
Czas przygotowania 15 minut+ czas chłodzenia + czas pieczenia Średniej wielkości foremka na tarte lub naczynie żaroodporne. Składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ciasto gładkie i jednolite. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. W między czasie truskawki oczyszczamy z szypułek, płuczemy i osuszamy na sitku lub ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w ćwiartki lub jeszcze na mniejsze kawałki. Naczynie na tarte smarujemy tłuszczem , obsypujemy mąką kukurydzianą, wykładamy 1/3 części ciasta rozkładając po całej powierzchni naczynia. Na cieście rozkładamy przygotowane , osuszone truskawki, posypujemy pozostałym ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 50 minut. Smacznego
Ciasto po upieczeniu i rozkrojeniu.
Ciasto gotowe do podania.