Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna dawka słodkiej przyjemności, czyli kruche ciasteczka. Przy ich robieniu możemy wykazać się kreatywnością. Ogromny wybór foremek, ozdób i lukrów dekoracyjnych sprawia, że mogą przybierać najróżniejsze formy i kształty: począwszy od klasycznych gwiazdek na świątecznych reniferach kończąc. Pełne aromatu ciacha umieszczone we własnoręcznie wykonanej torebce to doskonały pomysł na prezent dla kogoś bliskiego.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34658
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 903
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 239
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3890
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34658
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 903
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 239
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3890
Składniki
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dosypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Następnie kolejno dodajemy: masło, cukier, żółtka, śmietanę (ewentualnie jakiś dodatek smakowy). Zagniatamy dokładnie ciasto, tak by powstała z niego jednolita kula (bez grudek i śladów mąki). Gdy wyrobione ciasto przybierze właściwą konsystencję, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 0,5h.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części, z których każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pora na wykrawanie ciasteczek za pomocą wybranych foremek lub jak kto woli – radełka. Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Wierzch niektórych smarujemy białkiem, dzięki czemu: kawałki orzechów będą się utrzymywały na powierzchni ciasteczek/nasze ciacha nabiorą pięknego połysku. Wypełnioną ciastkami blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-13 min. Cały czas pilnujemy, by ciasteczka nie przypaliły się od spodu. Kruche ciasto jest bardzo delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru wyjmujemy je do ostygnięcia. Potem pozostaje tylko dekoracja i… konsumpcja. Smacznego!