Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia drobiazgi do kawy.
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocnie...
Odsłon: 836
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 234
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 111
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocnie...
Odsłon: 836
Przecieru pomidorowego nie może zabraknąć w mojej spiżarni na zimę. Przecier...
Odsłon: 234
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 111
Składniki
Do mąki, przesianej do miseczki, wkroić małe kawałki smalcu. Posiekać z mąką i dodać śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto słabo się lepi, dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-3 mm. Kroić na kwadraty 6 x 6 cm. Najlepiej przy pomocy radełka. Na każdy kwadrat nakładać powidła. Zlepiać przeciwległe rogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie około 20 min w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka wystudzić. Oprószyć obficie cukrem pudrem, albo pozostawić tak jak moje, bez cukru. Smacznego.