Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2646
Dodano: 11.10.2011
Odsłon: 9261
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąki, sól, proszek, cukier i kakao wymieszać. Dodać masło starte na tarce o grubych oczkach. Wszystko posiekać na tzw. piasek. Dodać żółtka i zarobić ciasto - jeśli będzie zbyt kleiste, dodać jeszcze mąki.
Ciasto schłodzić ok. godziny w lodówce.
Rozwałkowywać na grubość 3-4 mm i wykrawać ciastka foremkami. Na wierzch każdego nałożyć odrobinę grubo startych orzechów i delikatnie je docisnąć.
Piec 10-12 minut w temp. 160 stopni, grzałka góra-dół.
Smacznego chrupania. :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Mole3 12 października 2011Zgłoś do usunięcia
Krupczatka sprawia, że ciasteczka będą bardziej kruche niż przy użyciu tylko mąki zwykłej.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Kajsza 12 października 2011Zgłoś do usunięcia
A jeśli dam tylko jeden rodzaj mąki? Nie wiem czym się różnią od siebie pszenna, krupczatka czy jakie tam jeszcze są ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz