Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają wycinania foremką, a do stworzenia wzorków wystarczy jedynie widelec. Są świetnym dodatkiem do kawy, herbaty oraz kakao.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 46
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 717
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 46
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 717
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy esencję waniliową i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie ciasto powinno delikatnie stwardnieć. Wtedy też odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przyciskamy 2 razy widelcem (pod różnym kątem).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche.
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości uformowanych ciasteczek. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco zarumienione. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 ciasteczek. Piekłam je w dwóch partiach.
PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.