Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają wycinania foremką, a do stworzenia wzorków wystarczy jedynie widelec. Są świetnym dodatkiem do kawy, herbaty oraz kakao.
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 381
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 252
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 650
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 64
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 124
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 381
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 252
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 650
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 64
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 124
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy esencję waniliową i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie ciasto powinno delikatnie stwardnieć. Wtedy też odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy z nich kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko przyciskamy 2 razy widelcem (pod różnym kątem).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche.
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości uformowanych ciasteczek. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco zarumienione. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku.
Z podanych proporcji wychodzi około 40 ciasteczek. Piekłam je w dwóch partiach.
PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.