Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka orzechowe. Orzechowe księżyce.

Kruche ciasteczka orzechowe. Orzechowe księżyce.

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 2762

Dodano:

Odsłon: 2475

Bardzo proste i szybkie do zrobienia kruche ciasteczka. Wyśmienite do kawy lub herbaty. Można je zrobić również z orzechami włoskimi lub pecan, ja w tym przepisie wykorzystałam orzechy włoskie. Pięknie zapakowane, możecie sprezentować je swoim bliskim. Smacznego!

Składniki

  • 300 g maki pszennej
  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g grubo zmielonych orzechów
  • 170 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania ciasteczek
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka orzechowe. Orzechowe księżyce.

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać make i dodać do niej pozostałe składniki.

    Całość wyrobić na gładkie, spójne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do woreczka spożywczego i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Po tym czasie ciasto wyjąc z lodówki i podzielić na mniej więcej równe porcje.

    Z każdej części ciasta zrolować wałek i uformować go na kształt rogalika.

    Uformowane w ten sposób ciasteczka ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Grzanie góra – dół, przez 15 – 20 minut.

    Upieczone wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń