Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi. Ciastka robi się błyskawicznie i są smaczne, a moje dzieci je uwielbiają.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 409
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2745
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1932
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6836
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 409
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2745
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1932
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6836
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać otartą skórkę cytrynową, masło i białko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-5mm. Powycinać foremką dowolne, małe, kształty i układać je na blaszkach. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciastka. Piekarnik nagrzać do 180stopni, grzałka góra-dół, ciasteczka piec na środkowym poziomie przez około 10minut. Po upieczeniu, ciasteczka wraz z papierem, na którym były pieczone, umieścić na kratce kuchenne i pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie, upieczone, ostudzone połowę ciasteczek smarujemy masą kakaową i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Na koniec ciasteczka dowolnie dekorujemy.