Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze, zabawne ciasteczka, co to w mgnieniu oka znikają.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117438
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8128
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3042
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1787
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1384
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117438
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8128
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3042
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1787
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1384
Składniki
ROBIMY KRUCHE CIASTO Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy żółtko oraz 2 łyżki zimnego mleka i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Tak powstałą kruszonkę zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao oraz dodatkową łyżkę mleka i zagniatamy tak, by kakao dobrze połączyło się z ciastem i równomiernie zabarwiło je na ciemny kolor. Gdy tak się stanie, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą, a następnie delikatnie spłaszczamy. Tak samo postępujemy z ciastem jasnym. Gdy oba ciasta są gotowe, wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
ROBIMY CIASTECZKA Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasta wyciągamy z lodówki i każde z osobna rozwałkowujemy na placki o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ciasteczka, a następnie, mniejszymi foremkami wycinamy w środku każdego ciastka dziurkę. Środek wycięty z ciemnego ciastka przekładamy do otworu w ciastku jasnym i na odwrót – otwory w ciemnym ciastku uzupełniamy ciastem jasnym. W ten sposób otrzymujemy urocze, dwukolorowe ciasteczka.
PICHCIMY CIASTECZKA Gotowe ciastka przekładamy na przygotowane blachy, zachowując pomiędzy nimi niewielkie odległości i pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę urosnąć i wydać przyjemny, maślany zapach. Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blachach przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.