Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka w dwóch kolorach

Kruche ciasteczka w dwóch kolorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1974

Dodano:

Odsłon: 842

Urocze, zabawne ciasteczka, co to w mgnieniu oka znikają.

Składniki

  • na około 30 ciasteczek:
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ROBIMY KRUCHE CIASTO

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie dodajemy żółtko oraz 2 łyżki zimnego mleka i rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche.
    Tak powstałą kruszonkę zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao oraz dodatkową łyżkę mleka i zagniatamy tak, by kakao dobrze połączyło się z ciastem i równomiernie zabarwiło je na ciemny kolor. Gdy tak się stanie, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą, a następnie delikatnie spłaszczamy. Tak samo postępujemy z ciastem jasnym. Gdy oba ciasta są gotowe, wkładamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.

  2. ROBIMY CIASTECZKA

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasta wyciągamy z lodówki i każde z osobna rozwałkowujemy na placki o grubości około 5mm. Teraz zaczyna się prawdziwa frajda. Z ciasta wycinamy wybranymi foremkami ciasteczka, a następnie, mniejszymi foremkami wycinamy w środku każdego ciastka dziurkę. Środek wycięty z ciemnego ciastka przekładamy do otworu w ciastku jasnym i na odwrót – otwory w ciemnym ciastku uzupełniamy ciastem jasnym. W ten sposób otrzymujemy urocze, dwukolorowe ciasteczka.

  3. PICHCIMY CIASTECZKA

    Gotowe ciastka przekładamy na przygotowane blachy, zachowując pomiędzy nimi niewielkie odległości i pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. W tym czasie powinny się zarumienić, odrobinę urosnąć i wydać przyjemny, maślany zapach.
    Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawiamy na blachach przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzimy je całkowicie na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń