Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chciałam Wam przypomnieć klasykę, do której każdy wraca i której żaden nie odmówi. Delikatna kruchość maślanego ciasta z kwaskowatością marmolady, zwieńczona pierzynką cukru pudru, siadajcie do stołu, ja idę robić kawę ;-) Przepis na około 40 sztuk.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 980
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 980
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno.
Potem dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy sprawnie kruche ciasto, jeśli się bardzo klei możemy lekko podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Po upływie wyżej wymienionego czasu na podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, jedne z dziurką w środku, a tyle samo drugich bez otworu.
Ciasteczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). To samo robimy z pozostałym ciastem z zamrażarki. Upieczone ciasteczka przekładamy marmoladą lub innym nadzienie lekko dociskając. Podajemy polane polewa czekoladową lub po prostu posypane cukrem pudrem.