Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane, kruche ciasteczka, a chrupiące i pachnące orzechami jak trzeba.
Kruche ciasteczka - każdy je uwielbia! Przygotowanie tych wybornych przekąsek...
Odsłon: 4289
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 199
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3349
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 183
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 199
Szybka, zdrowa i pyszna surówka. Idealna dieta pudełkowa do pracy i szkoły. Z...
Odsłon: 3349
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 183
Składniki
ROBIMY CIASTO Orzechy laskowe wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym, cynamonem i goździkami na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy żółtko oraz mleko i rozmiksowujemy dokładnie. Żółtko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy dorzucamy mąkę oraz rozdrobnione orzechy i mieszamy składniki do wstępnego połączenia. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, zaczynamy zagniatać je dłonią w jednolitą, zwartą kulę. Tak przygotowane ciasto przenosimy na stolnicę lub po prostu na blat i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich toczymy wałek o długości około 20cm i średnicy 5cm. Nie jest to łatwe, gdyż ciasto jest dosyć klejące. Najlepiej będzie, gdy rozłożymy je na folii spożywczej, wstępnie uformujemy wałek, a następnie owiniemy go folią i wówczas, taką ciasteczkową kiełbaskę utoczymy na pożądany kształt. Gdy obie części ciasta są już uformowane i szczelnie owinięte folią, wkładamy je do lodówki na 30-60 minut. Powinny porządnie się schłodzić i zdecydowanie stwardnieć.
ROBIMY CIASTECZKA Po schłodzeniu ciasta przygotowujemy się do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe piekarnikowe blachy wykładamy papierem do pieczenia. Sztywne ciasteczkowe wałki wyciągamy z lodówki i odwijamy z folii. Układamy na desce do krojenia, a następnie ostrym, ząbkowanym nożem kroimy je w plasterki o grubości około 5-8mm. Jeśli ciasto jest dobrze schłodzone, powinno kroić się pięknie i bezproblemowo na zgrabne krążki. Tak powstałe ciasteczka układamy na przygotowanych blachach. Nie musimy zachowywać zbyt dużych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie rosną i nie rozlewają się na boki, a jedynie lekko napuszają. Na standardowej blasze zmieści nam się 25 ciasteczek (pięć rzędów po pięć krążków).
PIECZEMY CIASTECZKA Blachy z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Już po kilku minutach nozdrza połaskocze nam piękny orzechowo-maślany zapach. Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka w świętym spokoju przez kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie. … Osobiście pałaszuję na ciepło ze szklanką mleka.
Ciasteczka aż proszą się o najróżniejsze eksperymenty! Przed krojeniem możemy obtoczyć wałki w posiekanych orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych, możemy oblać je czekoladą, a do ciasta dodać możemy ulubione ekstrakty, aromaty lub posiekane bakalie. Oczywiście, zamiast orzechów laskowych możemy użyć migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców.
Przepisy Desery
Desery
Szybka babka marmurkowa
Desery
Bananowy deser
Desery
Ciasto Zielony Raj
Desery
Mazurek Wielkanocny
Szybka babka marmurkowa
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 199
Bananowy deser
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 57