Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi

Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2172

Dodano:

Odsłon: 6240

Maślane, kruche ciasteczka, a chrupiące i pachnące orzechami jak trzeba.

Składniki

  • 150g orzechów laskowych
  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru trzcinowego
  • 200g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego lub utłuczonego w moździerzu cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi

Przygotowanie

  1. ROBIMY CIASTO

    Orzechy laskowe wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc wałkiem lub użyć gotowych, tartych orzechów.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym, cynamonem i goździkami na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy żółtko oraz mleko i rozmiksowujemy dokładnie. Żółtko powinno mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do masy dorzucamy mąkę oraz rozdrobnione orzechy i mieszamy składniki do wstępnego połączenia. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, zaczynamy zagniatać je dłonią w jednolitą, zwartą kulę.
    Tak przygotowane ciasto przenosimy na stolnicę lub po prostu na blat i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich toczymy wałek o długości około 20cm i średnicy 5cm. Nie jest to łatwe, gdyż ciasto jest dosyć klejące. Najlepiej będzie, gdy rozłożymy je na folii spożywczej, wstępnie uformujemy wałek, a następnie owiniemy go folią i wówczas, taką ciasteczkową kiełbaskę utoczymy na pożądany kształt.
    Gdy obie części ciasta są już uformowane i szczelnie owinięte folią, wkładamy je do lodówki na 30-60 minut. Powinny porządnie się schłodzić i zdecydowanie stwardnieć.

  2. ROBIMY CIASTECZKA

    Po schłodzeniu ciasta przygotowujemy się do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe piekarnikowe blachy wykładamy papierem do pieczenia.
    Sztywne ciasteczkowe wałki wyciągamy z lodówki i odwijamy z folii. Układamy na desce do krojenia, a następnie ostrym, ząbkowanym nożem kroimy je w plasterki o grubości około 5-8mm. Jeśli ciasto jest dobrze schłodzone, powinno kroić się pięknie i bezproblemowo na zgrabne krążki. Tak powstałe ciasteczka układamy na przygotowanych blachach. Nie musimy zachowywać zbyt dużych odstępów pomiędzy ciasteczkami, gdyż nie rosną i nie rozlewają się na boki, a jedynie lekko napuszają. Na standardowej blasze zmieści nam się 25 ciasteczek (pięć rzędów po pięć krążków).

  3. PIECZEMY CIASTECZKA

    Blachy z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Już po kilku minutach nozdrza połaskocze nam piękny orzechowo-maślany zapach. Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka w świętym spokoju przez kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie. … Osobiście pałaszuję na ciepło ze szklanką mleka.

  4. Ciasteczka aż proszą się o najróżniejsze eksperymenty! Przed krojeniem możemy obtoczyć wałki w posiekanych orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych, możemy oblać je czekoladą, a do ciasta dodać możemy ulubione ekstrakty, aromaty lub posiekane bakalie. Oczywiście, zamiast orzechów laskowych możemy użyć migdałów, orzechów włoskich lub nerkowców.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń