Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka roladki z dżemem

Kruche ciastka roladki z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3264

Dodano:

Odsłon: 4745

Kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem. Takie ciastka są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, dość szybko stygną, wiec nie trzeba długo czekać na zjedzenie. Dodatkowo ładnie wyglądają na talerzu.

Składniki

  • 3szkl. maki pszennej tortowej
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g masła
  • dżem (u mnie dżem rabarbarowy)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciastka roladki z dżemem

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam ją od reszty ciasta. Roladkę pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki i poukładałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztą rozwałkowanego ciasta postąpiłam analogicznie, nakładając przy brzegu dżem i zwijając w roladkę. Przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je 25 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń