Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka SHORTBREAD

Kruche ciastka SHORTBREAD

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8205

Dodano:

Odsłon: 327

Są to bardzo kruche ciasteczka o nicie słonej.

Składniki

  • CIASTO:
  • -450 g. masła solonego (można zastąpić zwykłym,+1 łyżeczkę soli)
  • -300 g. cukru -750 g. mąki
  • DO POSMAROWANIA:-3 żółtka
  • DO POSYPANIA: -cukier kryształ
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciastka SHORTBREAD

Przygotowanie

  1. Zmiksować masło z cukrem i solą.Przesiać mąkę i zagnieść,rozdzielić na części.Można zafoliować i schłodzić w lodówce. (Ja za długo schłodziłam i ciężko potem wałkowało się.)

  2. Ciasto wałkować i wykrawać dużą okrągłą foremką ciastka. Tępą stroną łopatki nacinać wzór rombów, lecz nie przecinając do końca.

  3. Układać na blaszki z papierem. Posmarować wymieszanym żółtkiem i posypać cukrem.

  4. Piec ok. 13-15 min. w 180 * w zależności od grubości ciastek.

    Ciastka jedząc, łamie się na kawałeczki. Pasuje do nich kakao, albo pitna czekolada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń