Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to bardzo kruche ciasteczka o nicie słonej.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 810
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 223
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31449
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 463
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 810
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 223
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31449
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 463
Składniki
Zmiksować masło z cukrem i solą.Przesiać mąkę i zagnieść,rozdzielić na części.Można zafoliować i schłodzić w lodówce. (Ja za długo schłodziłam i ciężko potem wałkowało się.)
Ciasto wałkować i wykrawać dużą okrągłą foremką ciastka. Tępą stroną łopatki nacinać wzór rombów, lecz nie przecinając do końca.
Układać na blaszki z papierem. Posmarować wymieszanym żółtkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 13-15 min. w 180 * w zależności od grubości ciastek. Ciastka jedząc, łamie się na kawałeczki. Pasuje do nich kakao, albo pitna czekolada.