Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 48
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 33231
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 374
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 48
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 33231
Szybkie i pyszne danie z cukinią, kurczakiem i warzywami.
Odsłon: 374
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż całkowicie stwardnieje. Twarde ciasto kroimy na mniejsze kawałki.