Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka z orzechami

Kruche ciastka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3325

Dodano:

Odsłon: 1928

Chrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4-5 łyżek miodu
  • 400 g prażonych orzechów ziemnych bez soli
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciastka z orzechami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło.
    Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy.
    Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy.

  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż całkowicie stwardnieje. Twarde ciasto kroimy na mniejsze kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń