Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, orzechy czy pestki.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2462
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2462
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 49
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach, na dno formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto można również rozwałkować na cienki placek, lub wylepić nim dno formy. Ciasto pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C, po czym wyjmujemy i lekko przestudzamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy cukier oraz miód i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Gorącą masę przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. C i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż całkowicie stwardnieje. Twarde ciasto kroimy na mniejsze kawałki.