Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Kruche ciasto budyniowe z owocami
  • Desery
  • Przepis na

Kruche ciasto budyniowe z owocami

19.07.2024 Odsłon: 11555
5.0 (25 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na prosty deser, który osłodzi niejedną popołudniową kawę. Tym razem na nasze stoły trafi ciasto kruche, którym otulimy warstwy świeżych jeżyn i budyniu. Jeżyny nabrały słodyczy i wyraźnie zmiękły, przez co zaczęły przypominać dżem z dużymi kawałkami owoców. Całość jest przyjemnie słodka, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami wanilii. Pyszny, rozpływający się w ustach deser.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 726

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3052

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 866

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 705

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 405

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3546

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 726

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3052

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 866

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 705

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 405

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3546

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Kruche ciasto budyniowe z owocami
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 300 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
Nadzienie
  • 750 ml mleka
  • 100 g (ok. ½ szklanki) cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 g jeżyn
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto kruche. Do dużej miski wsypuj 300 g mąki pszennej, 100 g drobnego białego cukru, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia krótko wymiesza przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 200 g pokrojonego w kostkę, zimnego masła. Tłuszcz wcieraj w mąkę do momentu, w którym całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek. W cieplejsze dni polecam użyć noża lub siekacza cukierniczego; w chłodniejsze bez problemu można zrobić to palcami. Należy tylko uważać, żeby nie ogrzać zbytnio masła.

3

Kiedy z ciasta można formować duże grudy, dodaj do niego jedno roztrzepane, duże jajko i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Zawartość miski wymieszaj krótko przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, aż ciasto wchłonie wilgoć. Zacznij wtedy wyrabiać ciasto dłonią: na początku w misce, tylko do chwili, kiedy ciasto wchłonie całą mąkę, a następnie na blacie, do momentu, w którym stanie się jednolite i gładkie. Nie zajmie to długo, około dwie lub trzy minuty powinny wystarczyć.

4

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji uformuj ciasto w niewielki walec, który wygodnie będzie ścierać na tarce. Następnie podziel je na dwie części, mniej więcej w 2/3 długości. Oba kawałki owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do zamrażarki na około godzinę.

5

Po godzinie wyjmij większą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarze 18 x 28 cm. W trakcie ścierania postaraj się rozkładać wiórki w miarę równo po całej powierzchni formy. Następnie ugnieć ciasto tak, żeby utworzyło równy, kruchy blat.

6

Tak przygotowany spód nakłuj gęsto widelcem na całej powierzchni. Pozwoli to ulatniać się parze wodnej zbierającej się pod ciastem w trakcie pieczenia, dzięki czemu blat nie będzie pękał w trakcie podpiekania. Formę wstaw na około 15 minut do lodówki. Po 15 minutach włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 10 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po upływie tego czasu wyjmij formę z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia.

7

Przygotuj budyń. Do średniego rondelka wlej 500 ml mleka. Dodaj do niego 100 g drobnego, białego cukru i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników. Zawartość naczynia podgrzewaj na średnio niskim ogniu, aż całość zacznie się lekko gotować.

8

W międzyczasie do pozostałych 250 ml mleka dodaj 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Zawartość dzbanka krótko wymieszaj, tylko połączenia się składników. Z tak przygotowaną bazą budyniu powróć na kuchenkę. Zmniejsz ogień pod rondelkiem na niski i dodaj do niego bazę budyniową, mieszając płyn. Po wmieszaniu budyniu w mleko zwiększ grzanie na średnie i gotuj całość, aż budyń wyraźnie zgęstnieje, kontynuując mieszanie. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia.

9

Na wystudzony spód wyłóż około 500 g jeżyn. Rozłóż je równą warstwą po całej powierzchni, tak żeby każdy kawałek gotowego ciasta zawierał po kilka owoców. Na warstwę owoców wyłóż budyń. Postaraj się rozłożyć go tak, żeby całkowicie przykrył jeżyny. Ważne jest, żeby robić to, póki budyń jest gorący. Jeśli za bardzo wystygnie, zestali się i bardzo ciężko będzie go rozprowadzić na owocach, więc tę część składania ciasta trzeba przeprowadzić sprawnie. Po wyłożeniu całego budyniu postaraj się rozsmarować go równą warstwą na owocach. Najlepiej robić to krótkimi, szybkimi ruchami; wtedy nie będzie się aż tak bardzo kleił się do łyżki.

10

Blaszkę na chwilę odstaw i zajmij się resztą ciasta kruchego. Wyjmij je z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Polecam użyć osobnego talerzyka, a następnie rozłożyć wiórki równo po całej powierzchni budyniu.

11

Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 40 – 45 minut, aż góra pięknie się zarumieni, a owoce zmiękną i lekko się zagotują. Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Po 45 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Chłodne ciasto oprósz cukrem pudrem.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki