Desery Przepis na:
Kruche ciasto kokosowo - malinowe

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10228
Dodano: 01.09.2014
Odsłon: 19956
Składniki
- Ciasto kruche:
- mąka pszenna 3 szkl.
- cukier 0,5 szkl.
- proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- margaryna 25 dag
- kakao 2 łyżki
- żółtko 4
- masa kokosowa:
- białko 4
- cukier 1 szkl.
- wiórki kokosowe 13 dag
- śmietana 12% 500ml
- budyń śmietankowy 1
- mąka ziemniaczana 1 pełna łyzka
- dodatkowo:
- maliny ok. 30 dag
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Dodać posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy o wymiarach 22x27 cm i podpiec przez 10 minut w temp. 180°C.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz śmietanę. Wymieszać dokładnie i wylać na podpieczony spód.
Na masie ułożyć maliny, delikatnie wciskając i posypać startym na grubych oczkach lub poskubanym ciastem z zamrażarki.
Całość piec przez około 50 - 55 minut w temp. 180°C.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i ozdobić malinami. Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (9)

anulka12 02 września 2014Zgłoś do usunięcia
Lubię malinowe ciasto. To zapowiada się pysznie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

PaB24 02 września 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smacznie. w tygodniu wypróbujemy Pani przepis Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 01 września 2014Zgłoś do usunięcia
Oj, delicje! :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 01 września 2014Zgłoś do usunięcia
Rarytasik:)))3 Kto głosował? | Odpowiedz

minnie 01 września 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł połączenia słodkiego kokosa z kwaśnymi malinami, pysznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz