Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto kokosowo - malinowe

Kruche ciasto kokosowo - malinowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10228

Dodano:

Odsłon: 19956

uwielbiam maliny, a miałam jeszcze zachomikowany kokos z produkcji likieru kokosowego :-), więc ten mix jest strzałem w 10 :-)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • cukier 0,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • margaryna 25 dag
  • kakao 2 łyżki
  • żółtko 4
  • masa kokosowa:
  • białko 4
  • cukier 1 szkl.
  • wiórki kokosowe 13 dag
  • śmietana 12% 500ml
  • budyń śmietankowy 1
  • mąka ziemniaczana 1 pełna łyzka
  • dodatkowo:
  • maliny ok. 30 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao i cukier. Dodać posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy o wymiarach 22x27 cm i podpiec przez 10 minut w temp. 180°C.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz śmietanę. Wymieszać dokładnie i wylać na podpieczony spód.

    Na masie ułożyć maliny, delikatnie wciskając i posypać startym na grubych oczkach lub poskubanym ciastem z zamrażarki.

    Całość piec przez około 50 - 55 minut w temp. 180°C.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i ozdobić malinami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń