Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51820
Dodano: 02.05.2016
Odsłon: 10728
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Żółtka oddzielamy od białek.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.
Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.
Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.
Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.
Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.
Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

ciacho50 04 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczne.Galaretka spaja całość, ja tez dodaję do owoców gdy piekę.3 Kto głosował? | Odpowiedz

87654321ja 04 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Mało apetyczne to ciasto, no i zastanawia mnie sens dodawania galaretki do rabarbaru, który będzie pieczony? Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 03 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe ciasto <3 Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 03 maja 2016Zgłoś do usunięcia
No ładnie, ale się obżeracie ;) pychotka Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz