Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu wyszło przepyszne <3 Rabarbar i kruche ciasto, to zawsze zgrany duet. Na to pianka z ubitych białek...
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5475
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 977
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11923
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5111
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5475
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 977
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11923
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5111
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min. Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min. Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru. Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek. Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.