Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51820

Dodano:

Odsłon: 10728

Po prostu wyszło przepyszne <3 Rabarbar i kruche ciasto, to zawsze zgrany duet. Na to pianka z ubitych białek...

Składniki

  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 220 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 800 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto rabarbarowe z pianką

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.

    Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy szczyptę soli.

    Do mąki dodajemy zimne masło, siekamy, dodajemy żółtka i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 60 min.

    Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, dodajemy cukier (50 g) i galaretkę. Mieszamy i odstawiamy by puścił soki. Osączamy.

    Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, formujemy 1,5 cm wysokości, brzeg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i zapiekamy 15 min.

    Z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając 100 g cukru.

    Rabarbar układamy na cieście, przykrywamy ubitą pianą z białek.

    Zapiekamy 25 min w temperaturze 170°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 04 maja 2016 Bardzo smaczne.Galaretka spaja całość, ja tez dodaję do owoców gdy piekę.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

87654321ja 04 maja 2016 Mało apetyczne to ciasto, no i zastanawia mnie sens dodawania galaretki do rabarbaru, który będzie pieczony? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń