Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciacho... wilgotne, kwaskowate borówki... chrupiąca beza kokosowa... Znika nim wystygnie!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1118
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4311
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1058
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4374
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1118
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1280
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4311
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wykładamy starannie papierem do pieczenia (u mnie forma ma wymiary 21x26cm).
ROBIMY KRUCHE CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem z wanilią, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i wylepiamy nim dokładnie przygotowaną wcześniej formę. Staramy się, aby na całej powierzchni ciasto miało tę samą grubość, gdyż wtedy będzie równo się piekło.
Tak przygotowane kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
ROBIMY KOKOSOWĄ BEZĘ Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i miksując do jego rozpuszczenia. Gdy otrzymamy gęstą, błyszczącą masę, dosypujemy do niej wiórki kokosowe i rozprowadzamy, bardzo delikatnie mieszając łyżką lub szpatułą, starając się jak najlepiej rozprowadzić wiórki w pianie, lecz nie wypuścić przy tym pęcherzyków powietrza.
SKŁADAMY CIASTO W JEDNĄ, UROCZĄ CAŁOŚĆ Na podpieczony, jeszcze ciepły spód wysypujemy borówki (jeśli wykorzystujemy owoce mrożone, wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć na sitku), zasypujemy je bułką tartą, a całość przykrywamy równomiernie kokosową bezą.
PICHCIMY CIASTO Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do pięknego zezłocenia bezowego wierzchu. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy w formie przez co najmniej godzinę.