Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą

Kruche ciasto z borówkami i kokosową bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1947

Dodano:

Odsłon: 2016

Kruche, maślane ciacho... wilgotne, kwaskowate borówki... chrupiąca beza kokosowa... Znika nim wystygnie!

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 150g masła
  • 280g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie (10g) cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • kokosowa beza:
  • 2 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • ponadto:
  • 600g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
  • 1 i ½ łyżki bułki tartej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Niewielką prostokątną lub kwadratową formę wykładamy starannie papierem do pieczenia (u mnie forma ma wymiary 21x26cm).

  2. ROBIMY KRUCHE CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz cukrem z wanilią, a następnie przesiewamy razem na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i wylepiamy nim dokładnie przygotowaną wcześniej formę. Staramy się, aby na całej powierzchni ciasto miało tę samą grubość, gdyż wtedy będzie równo się piekło.

  3. Tak przygotowane kruche ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

  4. ROBIMY KOKOSOWĄ BEZĘ

    Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i miksując do jego rozpuszczenia. Gdy otrzymamy gęstą, błyszczącą masę, dosypujemy do niej wiórki kokosowe i rozprowadzamy, bardzo delikatnie mieszając łyżką lub szpatułą, starając się jak najlepiej rozprowadzić wiórki w pianie, lecz nie wypuścić przy tym pęcherzyków powietrza.

  5. SKŁADAMY CIASTO W JEDNĄ, UROCZĄ CAŁOŚĆ

    Na podpieczony, jeszcze ciepły spód wysypujemy borówki (jeśli wykorzystujemy owoce mrożone, wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć na sitku), zasypujemy je bułką tartą, a całość przykrywamy równomiernie kokosową bezą.

  6. PICHCIMY CIASTO

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do pięknego zezłocenia bezowego wierzchu. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy w formie przez co najmniej godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń