Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślany, kruchutki spód, słodki waniliowy budyń i kwaśny rabarbar.....
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim blachę (20x20 cm) wyściełaną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić przez kilka minut na średnim ogniu, żeby lekko zmiękł. Gorący rabarbar przełożyć na durszlak i zostawić do odciekania (zebrany płyn można użyć do zrobienia napoju).
Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier i mąkę. Orzechy laskowe z grubsza posiekać, wymieszać z kruszonką. Włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 12-15 minut.
Proszek budyniowy wymieszać ze 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować (dodać cukier jeżeli budyń jest niesłodzony). Do gotującego się mleka powoli wlewać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę budyniową, a na niej warstwę rabarbaru. Całość posypać kruszonką orzechową. Wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką.Jest niezwykle kruche i aromaty...
Odsłon: 1402
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 347
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 347
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać starte na tarce o dużych oczkach masło i 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim blachę (20x20 cm) wyściełaną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić przez kilka minut na średnim ogniu, żeby lekko zmiękł. Gorący rabarbar przełożyć na durszlak i zostawić do odciekania (zebrany płyn można użyć do zrobienia napoju).
Zrobić kruszonkę, rozgniatając widelcem masło, cukier i mąkę. Orzechy laskowe z grubsza posiekać, wymieszać z kruszonką. Włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez 12-15 minut.
Proszek budyniowy wymieszać ze 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować (dodać cukier jeżeli budyń jest niesłodzony). Do gotującego się mleka powoli wlewać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę budyniową, a na niej warstwę rabarbaru. Całość posypać kruszonką orzechową. Wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 16
Proste ciasto z owocami
Do tego ciasta będą pasowały owoce np. jabłka, śliwki , jagody. Można posypać...
Odsłon: 33