Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniową masą i owocami

Kruche ciasto z budyniową masą i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 5501

Dodano:

Odsłon: 6710

Pyszne,kruchutkie ciasto z dodatkiem owoców:)

Składniki

  • Składniki na małą blaszkę
  • CIASTO :
  • Mąka pszenna 300 g
  • Masło 150 g
  • Cukier waniliowy (mała paczuszka)
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Żółtka jajka 4 szt
  • MASA :
  • Białka jajka 4 szt
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Olej 1/4 szklanki
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy 1 op
  • Qwoce sezonowe ( u mnie morele i borówki)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrami,masłem i żółtkami zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na dwie części (większą i mniejszą) które owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok godzinę.

    Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wyłożyć na blaszkę do pieczenia (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem ) Podpiec w temp. 180 st ok 15 min.

    Masa : białka ubić na sztywno a następnie dodać cukier wymieszany z budyniem.Miksując dodać po trochu olej.

    Masę równomiernie wyłożyć na wystudzony spód a na masie ułożyć owoce.Na owoce zetrzeć mniejszą część ciasta.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 45 min.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń