Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z budyniową pianką , rabarbarem ,truskawkami i kruszonką.

Kruche ciasto z budyniową pianką , rabarbarem ,truskawkami i kruszonką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 252

Dodano:

Odsłon: 9304

Ciasto o nie zapomnianym smaku.Połączenie rabarbaru z truskawkami i do tego kruche ciasto z pianką + kawka!). Rodzina i goście byli zachwyceni tym ciastem.) Z przepisu ciasto ,może wydawać się zbyt pracochłonne ,ale w rzeczywistości tak nie jest.

Składniki

  • Ciasto na blachę ok. 32cm x 39 cm
  • Żółtek 6 szt + dodatkowe 2 białka do pianki .
  • Masła 400 g
  • Cukier kryształ drobny 200 g
  • Szczypta soli
  • Piana :
  • Białek 8
  • Cukier drobny 250 g
  • Budynie śmietankowe lub waniliowe 3 szt
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy 150 ml
  • Cukier wanilinowy 1 szt
  • Do obłożenia :
  • Truskawki 500 g lub trochę więcej .
  • Rabarbar 500 g lub trochę więcej .
  • Cukier 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód :Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść na kruche ciasto
    Ciasto podzielić na części 1/3 i 2 /3 .
    Blachę wysmarować lekko masłem.
    Rozłożyć większą część ciasta na blachę, a mniejszą schować do lodówki
    co najmniej na 1 godzinę.
    Spód ciasta dobrze ponakłuwać widelcem .Spód ciasta piec w 180°C na środkowej półce piekarnika przez około 20 - 25 min.
    Wyjąć ciasto i pozostawić do wystudzenia.

  2. Pianka :
    1 . Białka ubić z szczyptą soli na sztywno.
    2.. Po ubiciu,cały czas miksując powoli wsypywać cukry .
    3. Następnie ,nadal miksując dodawać pojedynczo budynie w proszku.
    4. Na koniec powoli wlewać olej .
    5. Gdy masa zrobi się gładka , można wyłączyć mikser .
    6 . Piankę wyłożyć na wystudzony spód .

  3. Wykończenie :
    1 .Rabarbar umyć i obrać ze skóry , pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem .Rabarbar pozostawić na chwilę żeby puścił sok.
    2 .Truskawki umyć pozbawić szypułek , pokroić na połówki lub ćwiartki w zależnie od wielkości .
    3 .Na rozłożonej na cieście ubitej pianie ułożyć rabarbar i truskawki ,lekko docisnąć do środka.
    4 .Na całość zetrzeć pozostałe zimne ciasto .
    5 .Ciasto piec na środkowej półce piekarnika w 160°C z termoobiegiem przez 35 - 40 min .

    Z przepisu na ciasto skorzystałam od "Francuz 95 ''.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń