Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jogurtową pianką

Kruche ciasto z jogurtową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3482

Dodano:

Odsłon: 485

Wspaniałe, lekko kwaskowe, z delikatną pianką rozpływającą się w ustach i sezonowymi owocami.

Składniki

  • 2,5 szkl mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • Pianka jogurtowa
:
  • 2 budynie po 40 g

  • 2 jogurty po 380 g ( jeden grecki, drugi zwykły)
  • 4 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100 g jagód( np. czarna porzeczka)
  • 2-3 g jabłka w plasterkach
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z jogurtową pianką

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać masło i posiekać szybko nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części: jedną wiekszą na spód i drugą mniejszą na kruszonkę. Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny. Mniejszą część można zamrozić.

  2. Blachę o wymiarach 34 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć większą część ciasta( 60 %). Najlepiej jest rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami folii spożywczej. Ciasto podpiec około 10 min w temperaturze 180ºC.

  3. Jagody i jabłka pokrojone w plasterki wyłożyć na podpieczony spód. Jogurty i sypkie budynie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Na koniec wsypać cukier i delikatnie wymieszać z masą jogurtowo-budyniową. Wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić kruszonkę i wysypać na owoce. Piec w 180ºC około 40 - 45 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń