Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalne i waniliowe
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Składniki
Kruche ciasto piekłam w podłużnej, dość głębokiej jak na ten rodzaj ciasta formie tzw. keksówce. Mąkę pszenną, masło w pokojowej temperaturze, mleko cukier puder i sól ugnieść w misce (kiedy składniki się połączą można przenieść je na stolnice i dokładnie wyrobić ciasto). Ciasto włożyć na 2h do lodówki następnie cieniutko zwałkować i przełożyć na formę. Piec w temp 200*C przez ok pół godziny.
Biszkopt na trzy czyli 3 jajka, 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru(i proszek do pieczenia:)). Ubić białka, dodać żółtka i mąkę połączoną z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec w podłużnej formie w temp 160*C do ;suchego patyczka;.
Krem: zrobić esencje herbacianą earl grey lub waniliową(zalać 1 saszetkę herbacianą małą ilością wrzątku, ostudzić). Śmietankę ubić ,dodać mascarpone, esencje, cukier puder i nasionka z połówki wanilii, ubijać do wymieszania składników.
Składanie ciasta:na ostudzone kruche ciasto nałożyć połowę kremu, na krem biszkopt, i znów krem. Włożyć na godzinę do lodówki a przed podaniem ozdobić truskawkami.