Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z makiem, powidłami i budyniową pianką:

Kruche ciasto z makiem, powidłami i budyniową pianką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2733

Dodano:

Odsłon: 7083

Aby ciasto było naprawdę kruche i delikatne, część mąki zastępuję wiórkami kokosowymi. Polecam.

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru (można dać więcej)
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa makowa:
  • 850 g gotowej masy makowej
  • piana z dwóch białek
  • Warstwa powideł:
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 1 szklanka galaretki z rokitnika
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem kakao umieścić w misie miksera i rozdrobnić na "mokry żwirek".
    Podzielić na trzy równe części.
    Do jednej dodać kakao.



  2. Na dno wysmarowanej masłem formy o wymiarach: 36/25 cm wysypać jedną część jasnego ciasta.
    Na niej wyłożyć gotową masę makową wymieszaną delikatnie z dwoma ubitymi białkami.
    Następnie rozsmarować powidła z galaretką z rokitnika.
    Na to wysypać drugą warstwę ciasta jasnego i wyłożyć ubitą pianę z cukrem i proszkiem budyniowym.
    Przykryć warstwą ciasta ciemnego.
    Piec przez godzinę w temperaturze 175 stopni -góra -dól. Zimne ciasto po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń