Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2243
Dodano: 19.01.2019
Odsłon: 20194
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.
Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.
Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

OlkaBar 16 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Ciasto kruche bez tluszczu??! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 11 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 30 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Izabelko gratuluję zasłużonego Przepisu Dnia !. Ciasto takie uwielbiam, pycha.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 20 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Cudowne z orzechami,ślinka leci:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 20 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Lubię takie ciasto. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz