Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto z budyniem zapraszam po przepis
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 364
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 364
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Ciasto zagnieść ręcznie z maki z proszkiem do pieczenia ,margaryna jajkiem i 0,5 szkl cukru lub w robocie kuchennym i podzielić na dwie porcje, mniejszą i większą Większą porcją wyłożyć dno formy do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy26 cm), a mniejszą porcję odłożyć do zamrażalnika lub lodówki. Spód podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z proszków budyniowych odjąć jedną łyżkę do wymieszania z owocami, żeby woda, która wycieknie z nich podczas pieczenia, związała się w ładny kisielek.
Resztę proszków budyniowych rozpuścić w szk mleka. Resztę mleka zagotować , dodając cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, dodać rozmieszany budyń ze szkl i gotować przez 2-3 minuty mieszając by sie nie przypalił aż budyń zacznie gęstnieć
Na podpieczony spód wyłożyć śliwki u mnie mrożone i pokrojone w kostkę jabłka , następnie wylać masę budyniową i pokruszyć pozostałą porcję kruchego ciasta.
Piekę przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na środkowej półce bez termo obiegu .Upieczone ciast jeszcze gorące posypuje cukrem pudrem .Ważne jest by nie otwierać rontu tortownicy zanim ciasto nie ostygnie bo budyń z ciasta jest gracy i płyny i by sie nam wylał dla tego ront ściągam gdy ciasto ostygnie smacznego