Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z pianką i owocami

Kruche ciasto z pianką i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1406

Dodano:

Odsłon: 15679

zapraszam do siebie na bloga :)

Składniki

  • Ciasto: 2,5 szkl mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • Pianka budyniowa :
  • 5 białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szkl oleju
  • dodatkowo: dowolne owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z pianką i owocami

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :

    Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz.

    Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy, budynie śmietankowe oraz na sam koniec bardzo powoli wlewamy olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.

    Na piankę wykładamy owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta.

    Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń