Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową chmurką

Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową chmurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 2354

Dodano:

Odsłon: 1856

Pyszne ciasto do kawusi-palce lizać. Zapraszam na filmik, zobacz krok po kroku jakie to proste.

Składniki

  • na ciasto
  • żółtka 5
  • mąka pszenna 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 200 g
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 12 g
  • cukier waniliowy 15 g
  • kilka kropli zapachu pomarańczowego
  • na beżę
  • białka 7
  • cukier 140 g
  • budyń waniliowy bez cukru
  • olej 150 ml
  • rabarbar 7 lasek(600 g)n i przyprawy do rabarbaru
  • cukier 2 łyżki
  • kasza manna 2 łyżki
  • budyń śmietankowy 1 op
  • jabłka 600 g i przyprawy do jabłek
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 op
  • sok z pół cytryny
  • cynamon pół łyżeczki, szczypta gałki muszkatołowej
  • budyń śmietankowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami pod budyniową chmurką

Przygotowanie

  1. Ze składników na kruche ciasto zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, jedna większa ,druga mniejsza ,zawinąć w folie i włożyć do zamrażalki.
    do schłodzenia na około 30 minut. Żeby ciasto szybko nam zamarzło i było dobre do ucierania, najlepiej ciasto rozpłaszczyć szybciej się chłodzi.

  2. Do białek dodać szczyptę soli i ubijamy przez 2 minuty następnie dodać cukier i dalej ubijać ,następnie wsypać budynie jeden i ubić potem drugi i też ubić mikserem na koniec wlać olej i też zakręcić mikserem ,na małych obrotach ,aby składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki naczas jak szykujemy owoce.

  3. Rabarbar opukać, obrać i pokroić na średnią kostkę. Jabłka obrać pokroić na średnią kostkę, doprawić sokiem z cytryny ,przyprawami i zamieszać .
    Ciasto utrzeć na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem. Forma o rozmiarach 25 na 40. Ciasto przygnieść i ponakłuwać widelcem.
    Teraz doprawiamy nasz rabarbar ,cukrem budyniem i kaszą manna. Wszystko dobrze zamieszać. Owoce wyłożyć na ciasto na jednej części jabłka na drugiej rabarbar na to wyłożyć białka, potem utrzeć mniejszą część ciasta na całość.

  4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni funkcja ,góra, dół na środkowej półce przez 50 minut. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.

  5. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Zapraszam na mój profil na inne ciasta i desery oraz zapraszam na mój kanał na Youtube na filmik .


    Buon appetito!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń