Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kruche ciasto z kwaskowym rabarbarem i leciutką, rozpływająca się w ustach budyniowa pianką :-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118268
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8453
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3122
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2197
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1566
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118268
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8453
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3122
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2197
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1566
Składniki
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na kilka godz. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez o. 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać rabarbar (wcześniej posypałam rabarbar pokrojony na małe kawałki cukrem, po tym jak puścił sok, odcisnęłam go). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 45 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)
P.S. Przepis zaczerpnęłam z blogu mojewypieki.blox.pl