Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 6592

Delikatne i kruche ciasto ze śliwkami.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru lub stewii
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka śmietany
  • DODATKOWO:
  • Śliwki węgierki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera do konsystencji mokrego piasku. Następnie zagnieść ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

  2. Śliwki umyć, osuszyć przekroić na pół. Usunąć pestki. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać. Blaszkę boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić 3/4ciasta, posypać bułką tartą na to ułożyć śliwki rozcięciami do góry (mąka i cukier które nie przykleją się do owoców, rozsypać bezposredni na śliwki). zetrzeć resztę ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° i piec około 45 min. Studzić na kracie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Idealnie smakuje w połączeniu z lodami

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń