Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się z tłustym czwartkiem. Przygotuj je w tradycyjny sposób w domu!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13209
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3707
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4684
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13209
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3707
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4684
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz wlej żółtka, spirytus oraz śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na podsypanym mąką blacie dość cienko na prostokąt. Wytnij ostrym nożem albo wycinarką ze wzorkiem paski o szerokości około 3-4 centymetry i długości około 12-15 centymetrów. Na samym środku zrób nacięcie. Wywiń przez nie jeden i drugi koniec. Tak samo zrób z każdym faworkiem.
W garnku rozgrzej dość mocno olej. Zmniejsz moc palnika do średniego i wkładaj partiami faworki. Smaż aż do zarumienienia. Wykładaj łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Kiedy będą już zimne na zewnątrz, posyp je cukrem pudrem.